Η κανναβιδιόλη και η σημασία της για τον οργανισμό

Η κάνναβη δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ούτε για ψυχαγωγία, ούτε για θεραπεία με τα θεραπευτικά της οφέλη, εάν το σώμα μας δεν περιείχε ήδη ένα βιολογικό σύστημα ικανό να αλληλεπιδρά με τις δραστικές χημικές ενώσεις της κάνναβης, όπως η CBD.
Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπου κάνει ακριβώς αυτό. Υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται παντού στο σώμα μας στην επιφάνεια των κυττάρων και δρουν στην νευρική επικοινωνία.
Λίγα λόγια για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει φυσικά τα δικά του κανναβινοειδή, τα οποία ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Mechoulam και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν επίσημα το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Αυτό συνέβη αφού ο ίδιος και η ομάδα του ήταν σε θέση να εντοπίσουν και να διερευνήσουν δύο από τα φυσικά παραγόμενα μείζονα ενδοκανναβινοειδή, την Ανανδαμίδη (ΑΕΑ)και την 2-Αραχιδονοϋλγλυκερόλη ή 2-AG (Mechoulam & Hanus, 2000).
Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματος (ECS) είναι ένα ζωτικής σημασίας μοριακό σύστημα, που στοχεύει στη διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή της ικανότητας του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, παρά τις εξωτερικές μεταβολές.
Λόγω του κρίσιμου ρόλου του στην ομοιόσταση, το ECS είναι διαδεδομένο σε όλο το ζωικό βασίλειο και τα τρία βασικά συστατικά του είναι:
-Υποδοχείς κανναβινοειδών που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων.
-Ενδοκανναβινοειδή, μικρά μόρια που ενεργοποιούν τους υποδοχείς κανναβινοειδών.
-Μεταβολικά ένζυμα που διασπούν τα ενδοκανναβινοειδή αφού χρησιμοποιούνται.
 
Η κανναβιδιόλη ενεργοποιεί τη λειτουργία αυτών των υποδοχέων και ενισχύει την παραγωγή των φυσικών ενδοκανναβινοειδών του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας και την βέλτιστη λειτουργία του oργανισμου. Η παρουσία και η κρίσιμη λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, που αλληλεπιδρά με το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγεί πως η κανναβιδιόλη μπόρει να ρυθμίζει μια σειρά διαδικασιών όπως:
-την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στο αναπνευστικό σύστημα
-το ph
-την θερμοκρασία του σώματος
-την οξύτητα του αίματος & την συγκέντρωση αλάτων του σώματος, που συμβάλλει στο συκώτι και τον νεφρό. 
-τον κινητικό συντονισμό
-την νευροπροστασία
-τον έλεγχο του πόνου
-την όρεξη

Η δράση της κανναβιδιόλης έχει αποδεδειγμένα άμεση σχέση με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, που έχουμε στον οργανισμό μας και συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της λειτουργίας του, δηλαδή στη διατήρηση της ομοιόστασης. Ομοιόσταση αποκαλείται η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό περιβάλλον σταθερό, συντονίζοντας όλες τις βιολογικές λειτουργίες του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η κανναβιδιόλη, ύστερα από χιλιάδες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικά ευεργετικές και θεραπευτικές ικανότητες σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως:
-καρκίνος & παρενέργειες από χημειοθεραπεία (ναυτία, εμετός κτλ)
-επιληψία
-διαβήτης
-κατάθλιψη & άγχος
-παχυσαρκία
-ημικρανίες
-ιός HIV
-σκλήρυνση της πλάκας
-νόσος πάρκινσον
-νόσος αλτσχάιμερ
-νόσος του Κρον
-ινομυαλγία
-αυτισμός
-νόσος του ήπατος
-αθηροσκλήρωση
-οστεοπόρωση
-αρθρίτιδα
-ρευματισμούς
-ανορεξία
-γλάυκωμα
-άσθμα
-φλεγμονές & χρόνιοι πόνοι
-αυπνία
-ψωριαση & άλλες δερματικές διαταραχές
-αυτοάνοσα νοσήματα
-ελλειματική προσοχή & υπερκινητικότητα
-βοηθάει στην απεξάρτηση από νικοτίνη, οπιούχα & αλκοόλ
-διαχείρηση μετατραυματικού στρες
-εγκεφαλικό επεισόδιο
-κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
-τονωτικό οστών
-νευροπροστατευτικό
-ανοσοκατασταλτικό
-αγγειοχαλαρωτικό
-αντιψυχωσικό
-αντιβακτηριακό
-αντιισχαιμικό
Η CBD στη σύγχρονη ιατρική
Η κανναβιδιόλη, λοιπόν, δίνει μία καινούρια προοπτική στον τομέα της Ιατρικής, και μάλιστα αποτελεί τη μοναδική μέχρι σήμερα, αποτελεσματική θεραπεία σε μία πληθώρα ασθενειών, που έως τώρα, ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Επίσης, είναι απόλυτα ασφαλής στη χρήση και χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με τα περισσότερα φάρμακα.