Τι είναι η κανναβιδιόλη (CBD)

Η κάνναβη είναι ένα «παρεξηγημένο» φυτό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό βότανο, εδώ και πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια (8.500π.Χ -Κίνα). Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες περιγράφονται σε αρχαία ελληνικά κείμενα από τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο, τον Γαληνό, τον Διοσκουρίδη και τον Δημόκριτο. Όπως αναφέρεται στο ερευνημένο δοκίμιο "Παραδείγματα Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής Γνώσης " του Michael Lahanas, "Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κάνναβη ως φάρμακο για τη θεραπεία φλεγμονών, αυτιών και οιδήματος (πρήξιμο σώματος λόγω συλλογής υγρών)." (Lahanas , 2006).
Η κάνναβη και τα παράγωγά της κατείχαν εξέχουσα θέση στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική σε όλη τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας της ανθρωπότητας. Αφειδώς προσφερόμενη από τη φύση, ατοξική, ασφαλής και με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, η κάνναβη «πέρασε στην ιατρική πρακτική πολλών χωρών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος» για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.
Σίγουρα, ακούγοντας τη λέξη κάνναβη, αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι το ‘’φτιάξιμο’’. Αυτό όμως οφείλεται σε ένα και μόνο συστατικό του φυτού, ενώ η κάνναβη συνολικά περιέχει πάνω από 100 συστατικά, εκ των οποίων τα περισσότερα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ύστερα από μελέτη, που διενεργήθηκε από τον Raphael Mechoulam, τα βασικά συστατικά της κάνναβης είναι δύο, η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραυδροκανναβινόλη (THC) και ονομάζονται φυτοκανναβινοειδή.
 
Η τετραυδροκανναβινόλη (THC)
Η τετραυδροκανναβινόλη (THC) είναι το μοναδικό συστατικό της κάνναβης, που προκαλεί ψυχοδραστική επενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό και γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει ευρέως γνωστό και έχει επηρεάσει σημαντικά τη φήμη της. Η THC όμως, έχει και ιατρική αξία, καθώς μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί η δράση της πάνω στα καρκινικά κύτταρα, έχει δηλαδή αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
 
Η κανναβιδιόλη (CBD)
Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μία απόλυτα φυσική, ασφαλής, νόμιμη, μη ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, η οποία έχει αποδειχθεί, κατόπιν εκτενών ερευνών πως η ευεργετική της δράση μπορεί να προσφέρει τόνωση, ευεξία και προστασία του οργανισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εντυπωσιακή λίστα από ασθένειες και παθήσεις. Από σοβαρές, μέχρι και ανίατες, όπου ακόμα και η σύγχρονη ιατρική θεωρείται αναποτελεσματική και κατώτερης θεραπευτικής δράσης.