Τι είναι το THCP; Το νέο κανναβινοειδές που συναρπάζει!

 

To THCP είναι ένα νέο κανναβινοειδές, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2019 μαζί με το THCB και μας αποκάλυψε πολλά για το φυτό της κάνναβης.

Οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν ότι το THCP μπορεί να έχει ισχύ έως και 30 φορές μεγαλύτερη από την κανονική THC (δέλτα-9). Η δυνατότητα για πιο έντονα οφέλη κάνει τους ανθρώπους να εξερευνούν τις χρήσεις του, από τη διαχείριση του πόνου έως τη βελτίωση της διάθεσης. 

Το THCP είναι ένα νέο κανναβινοειδές που ανακαλύφθηκε το 2019, το οποίο αναγνωρίζεται για την ισχυρή του συγγένεια με τον υποδοχέα CB1 και τα δυνητικά ισχυρά του αποτελέσματα.

Η χημική δομή του THCP είναι παρόμοια με της THC, αλλά περιέχει μια αλυσίδα προπυλίου (τρία άτομα άνθρακα) σε σύγκριση με την πεντυλική αλυσίδα της THC (πέντε άτομα άνθρακα). Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS) του ανθρώπινου οργανισμού.

Λόγω των ιχνοποσοτήτων του στα φυτά κάνναβης, η παραγωγή προϊόντων THCP περιλαμβάνει πολύπλοκες χημικές διαδικασίες και η ποιότητα αυτών των προϊόντων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Η THCP πιστεύεται ότι έχει ισχυρότερες ψυχοδραστικές επιδράσεις από την THC, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά η έρευνα για το THCP βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και πολλά σχετικά με τα πιθανά οφέλη, τις παρενέργειες ή και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του παραμένουν άγνωστα.

Τι ακριβώς είναι το THCP;

Η τετραϋδροκανναβιφορόλη, ή αλλιώς THCP, είναι ένα σπάνιο κανναβινοειδές που ανακαλύφθηκε το 2019 όταν μια ομάδα Ιταλών ερευνητών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υγρής χρωματογραφίας, κατάφεραν και απομόνωσαν την ένωση από το φυτό κάνναβης..

Από μοριακή άποψη, το THCP μοιράζεται μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το δέλτα-9 THC, το πιο διάσημο κανναβινοειδές για τα ευρέως θεραπευτικά οφέλη και τις ψυχοδραστικές του επιδράσεις.

Ωστόσο, όπου το μόριο THC έχει μια αλυσίδα πεντυλίου (πέντε άτομα άνθρακα), το THCP αποτελείται από μια αλυσίδα επτυλίου που περιέχει επτά άτομα άνθρακα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή διαφορά, αλλά το σχήμα του κανναβινοειδούς επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το THCP αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα.

Το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ένα πολύπλοκο σύστημα γνωστό ως ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS). Αυτό είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συνολικής ισορροπίας (ομοιόσταση) και της ευημερίας του οργανισμού μας. Το ECS ανταποκρίνεται στα κανναβινοειδη, όπως το δέλτα-9 THC και το THCP μέσω των υποδοχέων του, CB1 και CB2 .

Χάρη στην εκτεταμένη ανθρακική αλυσίδα του, το THCP πιστεύεται ότι συνδέεται με τον υποδοχέα CB1 πολύ πιο ισχυρά απ' ότι το THC, γεγονός που σηματοδοτεί και πιο ισχυρά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη φυσική του παρουσία στο φυτό κάνναβης, το THCP είναι ένα σπάνιο εύρημα. Υπάρχει σε ίχνη, συχνά λιγότερο από το 1% της χημικής σύνθεσης του φυτού. 

Η εξαγωγή και η απομόνωση του THCP είναι μια πολύπλοκη διαδικασία λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής του, επομένως το μεγαλύτερο μέρος του THCP που διατίθεται στην αγορά δεν εξάγεται απευθείας από το φυτό. Αντίθετα, δημιουργείται σε εργαστήρια μετατρέποντας άλλα φυσικά παραγόμενα κανναβινοειδή, όπως η THC ή η CBD, σε THCP μέσω σχολαστικών χημικών διεργασιών.

Διπλή ανακάλυψη: THCP και THCB

Το THCP ανακαλύφθηκε μαζί με ένα άλλο σπάνιο ψυχοδραστικό κανναβινοειδές, το THCB (τετραϋδροκανναβινόλη)  — και τα δύο είναι απίστευτα ισχυρά σε σύγκριση με το δημοφιλές τους αντίστοιχο, το δέλτα-9 THC.

Αυτή η αυξημένη ισχύς συνδέεται με τις εκτεταμένες αλυσίδες άνθρακα τους - το THCP έχει μια αλυσίδα επτυλίου με επτά άτομα άνθρακα, ενώ το THCB μια αλυσίδα βουτυλίου με τέσσερα.

Παρά την κοινή τους ισχύ, τα αποτελέσματα των THCP και THCB διαφέρουν λόγω των μοναδικών χημικών δομών τους και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματός μας. 

Και τα δύο κανναβινοειδή συνδέονται ισχυρά με τους υποδοχείς CB1, οδηγώντας σε ψυχοδραστικές επιδράσεις. Ωστόσο, το THCP, με τη μακρύτερη ανθρακική του αλυσίδα, θεωρείται ότι δεσμεύεται ακόμη ισχυρότερα, και προκαλεί δυνητικά πιο έντονα αποτελέσματα.

Η ένταση αυτών των επιδράσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο, τη δοσολογία και τον τρόπο κατανάλωσης. Όπως με κάθε κανναβινοειδές, ιδιαίτερα με εκείνα που έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, να ξεκινάτε με χαμηλή δόση και να προσέχετε πολύ τις αντιδράσεις του σώματός σας.

 

THCP Vs THC

 

Χημική σύνθεση

Το THCP και το THC ανήκουν στην ίδια οικογένεια κανναβινοειδών. Η διαφορά τους εντοπίζεται στη χημική δομή και τα αποτελέσματά τους. Το THC, το πιο γνωστό κανναβινοειδές, έχει μια αλυσίδα πεντυλίου (πέντε άτομα άνθρακα).

Αντίθετα, το THCP, ή τετραϋδροκανναβιφορόλη, χαρακτηρίζεται από μια αλυσίδα επτυλίου που περιέχει επτά άτομα άνθρακα. Αυτή η δομική παραλλαγή έχει καθοριστική σημασία για τη συγγένειά τους με τους υποδοχείς CB1 και CB2 του σώματός μας, οδηγώντας σε διαφορετικές ψυχοδραστικά αποτελέσματα.

Συγκέντρωση στα φυτά κάνναβης

Στη μαριχουάνα, η συγκέντρωση της THC μπορεί να φτάσει έως και το 30% , καθιστώντας την το πιο σημαντικό κανναβινοειδές στο φυτό.

Σε πλήρη αντίθεση, το THCP είναι δυσεύρετο στα φυτά της κάνναβης. Θεωρείται ως ίχνος κανναβινοειδούς, που αποτελεί λιγότερο από το 1% της χημικής σύνθεσης του φυτού. Αυτή η χαμηλή συγκέντρωση προσδίδει στο THCP μια πολύτιμη σπανιότητα σε σύγκριση με άλλα άφθονα κανναβινοειδή, όπως CBD THC CBN και CBG.

Δεδομένης της παρουσίας του στο φυτό κάνναβης, η απομόνωση και η εξαγωγή του THCP είναι ένα πολύπλοκο έργο. Αυτή η σπανιότητα υποδηλώνει ότι προϊόντα ειδικά για THCP δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.

Έρευνα και Κατανόηση

Οι πρώιμες μελέτες και τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική ισχύ και θεραπευτική δράση λόγω της ανώτερης συγγένειας δέσμευσης του THCP με τους υποδοχείς CB1. Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση και απελευθέρωση των δυνατοτήτων του THCP.

Οι ιατρικές εφαρμογές της THC, συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά τα ψυχοδραστικά της αποτελέσματα συμβάλλουν επίσης στη φήμη της.

Πώς επιδρά το THCP;

Δεδομένης της ενισχυμένης συγγένειας δέσμευσης με τον υποδοχέα CB1, η THCP θεωρείται ότι είναι περίπου 30 φορές πιο ισχυρή από την παραδοσιακή THC.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο έντονα, οδηγώντας δυνητικά σε ένα ισχυρότερο και πολύ πιο δυνατό αίσθημα ευφορίας.

Οι καταναλωτές αναφέρουν αυξημένα επίπεδα χαλάρωσης, ηρεμίας, χαράς και μερικές φορές, εντοπίζονται παραλλαγές στην αντίληψη.

Για τους παραπάνω λόγους το THCP δεν ενδείκνυται για αρχάριους χρήστες ή για όσους έχουν χαμηλή ανοχή στα κανναβινοειδή. 

Ωστόσο, εάν θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας, καλό είναι να ξεκινήσετε με μια χαμηλή δόση και σταδιακά να την αυξήσετε όσο το επιτρέπουν τα επίπεδα άνεσης και ανοχής σας. 

Λάβετε υπόψη ότι η αντίδραση του καθενός στο THCP μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς τα αποτελέσματα των κανναβινοειδών συχνά επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ατομική χημεία του σώματος, η μέθοδος κατανάλωσης και η παρουσία άλλων κανναβινοειδών και τερπενίων.

Παρά την έλλειψη περιεκτικών επιστημονικών μελετών, τα στοιχεία που έχουμε από αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει THCP υποδηλώνουν πιθανά οφέλη παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με την THC, όπως ανακούφιση από τον πόνο, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτίωση της διάθεσης.

Κίνδυνοι και Ποιότητα προϊόντων THCP

Ένας σημαντικός τομέας ανησυχίας γύρω από το THCP αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των διαθέσιμων προϊόντων. 

Λόγω των ιχνοποσοτήτων THCP που βρίσκονται φυσικά στα φυτά κάνναβης, η παραγωγή προϊόντων THCP περιλαμβάνει πολύπλοκες χημικές διεργασίες. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε μη ασφαλή προϊόντα, ειδικά εάν οι κατασκευαστές κάνουν συντομεύσεις ή δεν διαθέτουν κατάλληλους ελέγχους ποιότητας.

Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα THCP στην αγορά ενδέχεται να μην έχουν ελεγχθεί για ασφάλεια, καθαρότητα ή ισχύ και ενδέχεται να μην περιέχουν καν τη αναγραφόμενη ποσότητα THCP ή να περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία μολυσματικές ουσίες.

Πώς συγκρίνονται το THCP και το THCA;

Το THCA, ή  τετραϋδροκανναβινολικό οξύ , είναι ο μη ψυχοδραστικός πρόδρομος της THC. Μετατρέπεται σε THC όταν εκτίθεται σε θερμότητα με μια διαδικασία που ονομάζεται αποκαρβοξυλίωση.

Το THCP, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ψυχοδραστικό κανναβινοειδές με ισχυρότερη συγγένεια με τον υποδοχέα CB1, από το THC ή το THCA. Επειδή το THCP είναι ψυχοδραστικό και το THCA όχι, τα αποτελέσματά τους στον οργανισμό μπορεί να διαφέρουν.

Εμφανίζεται το THCP σε τεστ ναρκωτικών;

Τα περισσότερα τυπικά τεστ φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν την THC και τους μεταβολίτες της, όχι την THCP. Ωστόσο, επειδή το THCP έχει παρόμοια δομή με το THC, είναι πιθανό να προκαλέσει ψευδώς θετικό σε ένα drug test. Επιπλέον, εάν ένα προϊόν THCP περιέχει επίσης THC, η χρήση του προϊόντος θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό τεστ για THC.

Υπάρχουν ποικιλίες κάνναβης που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα THCP;

Επειδή το THCP υπάρχει σε τόσο μικρές ποσότητες στο φυτό κάνναβης, ο εντοπισμός και η αναπαραγωγή στελεχών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε THCP θα μπορούσε να είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Καθώς η έρευνα και το ενδιαφέρον για το THCP συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Το στέλεχος FM2 είναι επί του παρόντος το μόνο με ανιχνεύσιμα επίπεδα THCP.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε το THCP, θυμηθείτε να ξεκινήσετε επιφυλακτικά, να προσέχετε πώς αντιδρά το σώμα σας και να βεβαιώνεστε πάντα ότι αγοράζετε από μια αξιόπιστη πηγή που μπορεί να παρέχει αποτελέσματα εργαστηρίου τρίτων για να αποδείξει την ασφάλειά του.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέο προϊόν κάνναβης, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες έρευνες και νομικές αλλαγές. Ο κόσμος της κάνναβης είναι τεράστιος και συνεχώς εξελίσσεται, και υπάρχει πάντα κάτι νέο να ανακαλύψετε!

Αναμένονται σύντομα νέες έρευνες και μελέτες σχετικά με αυτό το νέο και πολλά υποσχόμενο φυτοκανναβινοειδές και είμαστε εδώ για να σας τις μεταφέρουμε. Οι έως τώρα έρευνες έχουν ασφαλή αποτελέσματα και η όλο και αυξανόμενη προτίμηση του κοινού έχει κάνει τα προϊόντα THCP περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Εμείς έχουμε συλλέξει μία μεγάλη γκάμα από διακεκριμένα προϊόντα THCP προερχόμενα από μεγάλες και πιστοποιημένες εταιρείες παραγωγούς, συνοδευόμενα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τις αντίστοιχες εργαστηριακές αναλύσεις.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια και έχετε απορίες ή εάν απλώς θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο της φαρμακευτικής κάνναβης και της CBD επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 01 02 385 ή βρείτε μας στα κοινωνικά μας δίκτυα. Και βέβαια μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε το κατάστημά μας στο κέντρο της Αθήνας για να σας ενημερώσουμε από κοντά.

Πηγές:

Citti, C., Linciano, P., Russo, F., Luongo, L., Iannotta, M., Maione, S., ... & Cannazza, G. (2019). Ένα νέο φυτοκανναβινοειδές που απομονώθηκε από το Cannabis sativa L. με in vivo κανναβιμιμητική δράση υψηλότερη από τη Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη: Δ9-Τετραϋδροκανναβιφορόλη. Επιστημονικές αναφορές, 9(1), 1-13.

Citti, C., Linciano, P., Russo, F., Luongo, L., Iannotta, M., Maione, S., ... & Cannazza, G. (2019). Ένα νέο φυτοκανναβινοειδές που απομονώθηκε από το Cannabis sativa L. με in vivo κανναβιμιμητική δράση υψηλότερη από τη Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη: Δ9-Τετραϋδροκανναβιφορόλη. Επιστημονικές αναφορές , 9 (1), 1-13.